Скандалът за корупция в Европарламента се разраства! Европейската комисия ще поиска

...
Скандалът за корупция в Европарламента се разраства! Европейската комисия ще поиска
Коментари Харесай

ЕК проверява как Димитрис Аврамопулос е спазил задълженията си като бивш еврокомисар

Скандалът за корупция в Европарламента се разраства!

 

Европейската комисия ще изиска писмени пояснения от някогашния гръцки еврокомисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос след осъществена вътрешна инспекция, заяви през днешния ден представител на институцията.

 

Той уточни, че инспекцията е във връзка следствието за корупция в Европейския парламент в интерес на Катар и Мароко, заяви Българска телеграфна агенция.

Според европейски медии Аврамопулос е бил на работа в една от двете разследвани неправителствени организации, за които се твърди, че са прокарвали ползите на Доха и Рабат против възнаграждение.

Комисията ревизира по какъв начин Аврамопулос е спазил условието в период от две години след напускането на Европейска комисия да упражнява само активност, за която е получил позволение от институцията, съобщи представителят.

 

Той разясни, че до момента инспекцията е удостоверила срещи на Аврамопулос с някои от настоящите еврокомисари. По неговите думи еврокомисарите разказват срещите си с Аврамопулос като " къси " и " от вежливост ". Проверката не е удостоверила някогашният еврокомисар при тези срещи да е представлявал уличената в корупция неправителствена организация, от която е получавал заплащане, уточни представителят.

Попитан какво Европейска комисия може да направи, в случай че в този случай се открие нарушаване, той посочи, че комисията може да прибегне до обществено неодобрение, или да отнесе въпроса до Съда на Европейски Съюз. Засега няма аргументи да подхващаме такива дейности, добави представителят.

По неговите думи за някогашния висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини инспекция не е правена, тъй като тя е взела участие в работата на същата неправителствена организация след периода на " изстудяване ".

 

Той добави, че Европейска комисия е в дългогодишни договорни връзки с една от двете разследвани неправителствени организации и е замразила по-нататъшни заплащания до ново решение.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР